Tuesday, April 12, 2011

designing t-shirts

it's been a while since i last updated my blog....
(cewah, ckp omputih plak...hahaha)
 hahaha...bersesuaian dgn tajok entry kali nie iaitu "designing t_shirts", saye selaku pengguna internet tegar telah menemui satu software untuk design t-shirt...software ini diberi name 
SONIC SHACK DESIGN STUDIO

dengan adenye kemajuan teknologi skrg nie, semuanya menjadi mudah
nak design t-shirt yg cun2 pown xde masalah [>_<]

lps jer selesai mendownload software tu, saye pown mulelah menguji kehebatan diri dengan mendesign beberape helai t-shirt...nak tengok?? boleh...



amacam?? lawa x?? hahaha...so lepas nie, sape2 yg nak software tu bole lar search kat internet yer...hahahaha

Sunday, March 6, 2011

Merlin.......

assalamualaikum
dear readers...

korang lyn x citer nie?? bg aku citer nie mmg best...
(nie personal opinion aku jer ar)  


maklumlah, aku nie mmg peminat setia citer2 magic, misteri, mistik nie....
hehehe....[>_<]


antara watak2 utame dlm citer 'MERLIN'
(TV3, 10.30 mlm, Ahad)

so, kepade siape2 yg meminati citer2 magic, korang mesti tengok citer nie...


antare babak menarik dlm citer nie...

Merlin berjumpe ngan nage...WAhahahha

Naga: ggggrrrr.....aku nak gigit ko Merlin
Merlin: aku cucoh ko ngan api nie baru ko tau.....

(p/s: dialog itu bukan yg asli....hahahaha)

[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]...[- _ -]...[=_=]...[+_+]...[X_x]






0005 UPSR/PSRA- EX SKAS/SRAPK KAPAR



Assalamualaikum
dear readers......

ape ke peliknye tajok entry aku kali nie?? hahahah
nie sebenarnye name Group kat FB
group nie dibuat (aku yg buat tau.....) untuk menyatukan kembali bebudak skola rendah aku...
maklumlah, 6 tahun x dgr khabar berite...sume pown dah besar panjang...
masing2 dah ade FB, so aku pown memanfaatkan kemajuan teknologi skrg dgn meng'create' group nie


korang agak2 aku yg mane?? hahahah.....


5A UPSR 2005 SK ABDUL SAMAT 
(bangge siot...hahaha)




awek2 aku.... (prasan giler aku nie...hahaha)


nielah antara gamba2 aku ngan kengkawan aku mase skola rendah dulu....
zaman kanak2 RIBENA ler katekan....hahahaha
kejayaan kat skola nie lah yg seterusnye membawe aku ker satu lg sekolah yg diberi name
SM SAINS MUZAFFAR SYAH a.k.a. MOZAC

tempat aku menghabiskan 5 tahun hidop aku di asrama......
(survive......must survive....hahahah)

kirenye kalo aku x berjaye kat skola rendah aku nie, mesti aku xkan dpt peluang blaja kat MOZAC!!


[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]...[- _ -]...[=_=]...[+_+]...[X_x]

Rancangan kereta ter'best'.....

Assalamualaikum
dear readers...

aku saje jer nak post, nak buat entry banyak2....
(biar penoh dashboard blog kengkawan aku ngan list entry baru aku...hahahaha) 
entry kali nie aku nak ckp pasal rancangan TOPGEAR
TOPGEAR?? amende tu?? gear yg top ker?? 
bukanlah....

TOPGEAR nie rancangan tv  (NTV7, 4.30 ptg, Ahad) pasal kereta
kalo korang nie 'die hard fans' pasal kereta, korang mesti tengok rancangan nie...


pengacare rancangan nie ade tige ekor....(org ler)

yg kiri skali tu Richard Hammond a.k.a Hamster 
(knape org panggil die 'Hamster' pown aku x tau)

yg tengah tu Jeremy Clarkson
(die nie yg paling 'cibai' kalo bab2 kutok kereta....tp ape yg die kate sume masok akal)

yg kanan skali tu James May
(die nie pulak prangai cam 'sengal'.....aku pown xtau camne nak describe die nie)



lagi satu yg special dan unik dlm rancangan kereta nie ialah.............jeng3
 diorang ade sorang driver profesional yg diberi gelaran THE STIG 

yg uniknye ialah, identiti THE STIG nie yg misteri....
(bwk kete laju nak mampos.....driving skill die mmg mantap)
ade org kate die nie Micheal Shumacher...

aku describe panjang2 pown x gune....korang kene ler usha sendiri
baru ler korang tau ke'best'an dan ke'sengal'an rancangan kereta nie...hahahah


[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]...[- _ -]...[=_=]...[+_+]...[X_x]

termenung ~[0_o]~

Assalamualaikum
dear readers....

dah lame aku x menjengok blog tempat aku meluahkan isi hati aku nie....
arie nie aku telah berjaye mnjd mentor (mentang2 ler TV3 ngah cite MENTOR skrg nie)  kepade seorang kwn...
aku...mentor untok ape?? hahaha.....aku tolong die untk berblogging... [>_<] ....(bangge plak aku nie)
aku ajar c-kit2 care2 cmne nak start berblogging.......
(sebenarnye, aku ajar cmne nak letak gamba jer.....hahahahah)
welcome to the world of blogging, Athirah Rahman!!!!!

(p/s: sorry jadikan ko bhn entry aku kali nie....hahaha)

[n_n]...[0_o]...[>_<]...[T_T]...[~_~]...[- _ -]...[=_=]...[+_+]...[X_x]

Thursday, February 10, 2011

BuMi KiTa......SaTU-satUnye!!!



Assalamualaikum  [Salami sejahtera ke atas kamu],


Nabi Muhammad (saw) menekankan kepentingan Al-Quran tentang melayan bumi sebagai amanah, dan manusia sebagai wali ... Nabi Muhammad (saw) mengajar untuk menghormati dan bertanggungjawab terhadap persekitaran dalam kalangan teman-temannya. Dia menggalakkan pemuliharaan air, memerintahkan mereka untuk tidak membazir, walaupon jika mereka tinggal di samping sungai yang mengalir, dan menetapkan pentingnya menjaga tempat umum dengan rapi: "Salah satu cabang iman adalah untuk membuang sampah dari jalan," katanya.

Hari ini, kita digalakkan untuk mengitar semula, menjimatkan, dan menjage dunia sekitar kite. Jika Muhammad (saw) di sini hari ini, dia akan menyuarakan keprihatinan ekologi yang sama seperti yg telah dia lakukan lebih dari 1,400 tahun yang lalu. Kempen "menanam pokok" baru2 ini mmg bertepatan dengan wasikah Mohammed. Dia juga menetapkan penanaman pohon dan belukar kurma ...

teladan Nabi Muhammad mempelopori tindakan Environmentalism sepanjang sejarah: Menteri Ottoman menasihati Sultan pada kedua-dua masalah sosial dan persekitaran. Seorang jurutera dan arkitek yang inovatif , yg hidup ketika Empayar Uthmaniyyah, Sinan, mencipta kaedah kitar semula abad keenam belas:  Asap yg keluar daripada lilin dan lampu minyak yg banyak di Masjid Süleymaniye di Istanbul disalurkan ke dalam ruangan berasingan dan jelaga digunakan sebagai dakwat untuk ditulis. Ketika Islam di Sepanyol, pemuliharaan air adalah suatu rutin , di mana air hujan akan dikumpulkan daripada atap-berjubin seramik dan akan melalui sistem perpaipan ke tangki air bawah tanah untuk simpanan.

Muslim [dan orang yg mencintai dan menyayangi  bumi] harus mengikuti teladan Nabi Muhammad dalam melindungi alam sekitar. Bumi adalah sebahagian daripada kehidupan kita dan ianya sangat penting. Kebanyakan daripade kita x pernah pown terpikir nak cemarkan badan kite sendiri, namun kita mencemar planet kita dengan penyalahgunaan dan penggunaan berlebihan sumber alam kita. Sebagai individu yang bertanggungjawab kita haruslah sekurang-kurangnya buat apa yang kite boleh untuk membantu mengurangkan, menggunakan semula, dan mengitar semula apa yang kita ade sebagai langkah pertama.


Kita tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya. Kita mewarisi Bumi yg telah tercemar, tapi kita boleh buat sesuatu untuk memastikan bahawa anak-anak kita membesar di sebuah planet yg bersih, aman daripada tindakan diri kita sendiri. Jangan biarkan org laen pergi dengan mengatakan "apa yang boleh aku buat??, aku nie sorang jer...bukannye effect sangat pown". Setiap orang boleh memberi impak yg besar, dan korang pown boleh mempengaruhi orang lain untuk melakukan perkara yg same.


(p/s: Kitar semule pown bole buat jadi kaye tau......kalo korang jual barang cam plastik ngan tin mcm aku, ade gak duet poket...hahaha)





[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]

DaRi BuaiAn HiNgGa Ke LianG LaHaD





Salam bagimu wahai teman,

Confucius, ahli falsafah China mengatakan: 
"Kebodohan adalah malam fikiran, tapi malam tanpa bulan atau bintang."

Jika kebodohan adalah malam, maka pengetahuan adalah cahaya! Islam berdiri melawan kebodohan dan menggalakkan kaum muslimin untuk belajar selama mereka hidup. Belajar dalam Islam adalah kewajipan setiap orang, muslim dan wanita, dan itu dianggap sebagai salah satu jenis ibadah: muslim yang dihargai oleh Allah kerana semua usahanya untuk belajar dan mengajar orang lain.



Nabi Muhammad (saw) menggalakkan pengikutnya dan semua muslim untuk belajar. Belajar untuk tahu diri, dan belajar untuk mengenal Tuhan, dan belajar untuk berjaya dalam kehidupan ini dan akhirat.


antara ucapan-Nya:


"Untuk menghabiskan lebih banyak masa untuk belajar lebih baik daripada menghabiskan lebih banyak masa berdoa, sokongan dari agama adalah pantang. Lebih baik untuk mengajar pengetahuan satu jam di malam hari daripada berdoa sepanjang malam .."

"Barangsiapa mencari pengetahuan dan mencari, akan mendapatkan dua penghargaan; salah satunya hadiah untuk menginginkan itu, dan yang lain untuk mencapai itu, kerana itu, bahkan jika ia tidak mencapai itu, baginya adalah satu pahala."

"Dia yang tahu diri sendiri, mengenal Allah."

"Tinta seorang sarjana lebih suci daripada darah seorang syuhada"

"Belajarlah untuk mengenal diri sendiri."

"Siapa yg mengetahui?? Mereka ialah orang yg mengamalkan apa yg telah dipelajari."

Sebuah pepatah Arab kuno mengatakan: "Carilah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad." Jadi, saudara-saudari sekalian, seperti yang korang lihat, pengetahuan adalah cahaya dan kebodohan adalah kegelapan. jadi mari kita tinggal dalam terang dan belajar paling kurang pown satu perkara baru setiap hari.


(p/s: nampak gayenye, tiap2 hari ar aku kene carik bende baru untuk dipelajari pas nie...hehehe)




[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]

RuPa PAraS BuKan UkuRan...


Salam bagimu wahai teman,


Kate2 Nabi Muhammad (saw) sangat indah serta penuh hikmat, dan jika seseorang mengikuti kate-katenye sebagai pedoman hidup, dia akan berjaya dalam dunia ini dan akhirat.

Aku dah pown decide, InsyaAllah, untuk memulakan sebuah koleksi karya seni yang memaparkan kata2 nabi untuk membiarkan orang mengenalinya lebih baik. I hope all of you enjoy...

Islam mengajar bahawa semua orang adalah sama. Perempuan sama dengan lelaki.  Orang arab sama dengan non-arabs. Muslim sama dengan non muslim ... satu-satunya perbezaan antara setiap orang adalah bagaimana baiknye hati diorang. Ini adalah satu-satunya hal yang menentukan kebaikan manusia.

Nabi Muhammad-saw-berkata: "Semua manusia dari Adam dan Hawa, seorang Arab tidak memiliki keunggulan lebih dari seorang non-Arab atau non-Arab mempunyai keunggulan lebih dari seorang Arab, juga putih memiliki keunggulan tidak lebih dari hitam maupun yang hitam mempunyai keunggulan apa pun atas putih - kecuali dengan tindakan kesalehan dan baik "

suatu hari, ia bertanya: "Siapakah di antara laki-laki yang paling disukai oleh Allah '?
Dia menjawab: "Seorang lelaki yang melakukan kebaikan kepada orang laen."


antara kata-kata lain tentang yang baik dan melakukan perbuatan baik:

"Kebaikan adalah tanda iman, dan sesiapa yang tidak baik bermakna tidak memiliki iman "

"Siapa pun yang baik, Allah akan baik kepadanya,  berbuat baiklah kepada manusia di bumi; Dia yang di syurga akan menunjukkan belas kasihan pada anda."

"Kekayaan terbaik adalah kekayaan jiwa"




(p/s: LAWA tiada....MANIS ada...hahahahhah)

[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]

C0nTrol Em0si Bro...


Nabi (saw) berkata: "Orang kuat bukanlah orang yang 
melempar orang-orang di gulat. Orang kuat adalah orang yang mempunyai kawalan atas dirinya sendiri ketika ia sedang marah.".

ia juga mengatakan: 
"Yang terbaik daripada kamu adalah mereka yang lambat untuk marah dan cepat untuk menyejukkan ...Waspadalah terhadap kemarahan, 
kerana itu adalah batu bara hidup di hati dari keturunan Adam."

dan "Kemarahan berasal dari iblis, syaitan diciptakan dari api,
dan api dipadamkan hanya dengan air. sehingga ketika salah 
satu dari anda menjadi marah, ia harus melakukan wudhu"

dan "Kalau orang mahu menjadi marah sambil berdiri, ia harus duduk Jika kemarahan meninggalkan dia, baik dan bagus,. kalau tidak, ia harus 
berbaring."

dan "Jika salah satu dari anda menjadi marah, maka ia harus diam."


(p/s: aku kalo emo pown xde ar sampai nak bantai orang laen...hahaha)


[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]


PerGi LaWat KwN KoRang Yg SaKit Tu....


"Rasul Allah (saw) juga mengatakan:" Tidak ada seorang 
Muslim melawat yang lain di pagi hari kecuali bahawa 70,000 malaikat meminta ampun baginya sampai malam, dan jika ia mengunjunginya pada malam hari maka 70,000 malaikat minta ampun untuk dia sampai pagi, dan dia akan telah mendapatkan sebuah taman di syurga ".

 (p/s: bile aku tgk gambo nie, aku tetibe teringat plak kat Mat Rempit Ohana...hahahah)


[n_n]...[>_<]...[0_o]...[T_T]...[~_~]

Thursday, January 6, 2011

List of PHOBIAS...


Animal phobias

Non-psychological conditions

Biology, chemistry

Biologists use a number of -phobia/-phobic terms to describe predispositions by plants and animals against certain conditions. 

Prejudices and discrimination

The suffix -phobia is used to coin terms that denote a particular anti-ethnic or anti-demographic sentiment, such as Americanophobia,EurophobiaFrancophobiaHispanophobia, and Indophobia. Often a synonym with the prefix "anti-" already exists (e.g., Polonophobia vs.anti-Polonism). Anti-religious sentiments are expressed in terms such as Christianophobia and Islamophobia. Sometimes the terms themselves could even be considered racist, such as with "Negrophobia."
Other prejudices include:
There was an error in this gadget